Luchtdicht bouwen

Wanneer u last heeft van ongecontroleerde luchtstromen in uw nieuwbouwproject, gebouwen of woning kan Akar afdichtingen de luchtdichting van aansluitingen, voegen, kieren en naden voor uw adviseren en realiseren. Akar heeft al ruim 20 jaar ervaring in dit specialisme.

  • Geen last meer van tocht
  • Vermindering energieverlies
  • Minder overlast van geluid
  • Minder kans op lekkages
  • Geen last meer van condensatie

Offerte aanvragen

Luchtstromen in gebouwen en woningen

Wanneer we spreken van ongecontroleerde luchtstromen, dan hebben we het over infiltratie en exfiltratie. Infiltratie, ook wel tocht genoemd, is lucht die van buiten naar binnen stroomt. De luchtstroom van binnen naar buiten noemen we exfiltratie. De oplossing voor deze luchtstromen is luchtdicht bouwen. Bij luchtdicht bouwen denken we natuurlijk wel aan de ventilatie (gecontroleerde luchtstromen) om een gezond binnenklimaat te creëren. Akar past luchtdicht bouwen niet alleen in veel nieuwbouwprojecten toe, maar ook bij de renovatie, revitalisatie en transformatie van gebouwen.

Waarom luchtdicht bouwen?

Het minimaliseren van ongewenste luchtstromen door de gebouwschil heeft een aantal voordelen:

Energiebesparing en geen tocht

Wanneer de luchtlekken gedicht zijn, voorkomt u ongewenste luchtstroom naar binnen of naar buiten. Dit betekent dat tocht in de winter niet opgewarmd hoeft te worden en dat uw airco de warme lucht in de zomer niet hoeft af te koelen. Hierdoor bespaart u aanzienlijk op de energiekosten. Onze afdichtingsspecialisten zullen door de juiste applicatietechniek, dosering en temporisering met hoogwaardig vooraf geselecteerde materialen het gestelde doel weten te behalen.

Voorkom vochtproblemen door condensatie

Condensatie ontstaat niet alleen op ramen en spiegels, maar ook op bijvoorbeeld muren of in de constructie van het gebouw. Het ontstaat wanneer vochtige en warme lucht zich hechten aan koudere oppervlakken. Dit kan voor schade zorgen en vermindert de levensduur van veel bouwelementen, omdat deze oppervlakken steeds natter en weker worden. De specialisten van Akar kunnen luchtlekken van aansluitnaden aan de binnenzijde dichten met een combinatie van hoogwaardig purschuim en diffusie remmende tape of luchtdichte kit. Doordat deze oplossingen bepleisterbaar zijn, ziet u niks van de isolatie, maar merkt u wel degelijk iets van het eindresultaat.

Verminder lekkageverschijnselen

Infiltratie heeft een zuigende werking. Hierdoor kan vocht kan diep in bouwelementen van een gebouw doordingen. Er kunnen dan lekkageverschijnselen ontstaan. Akar kan hiervoor verschillende producten inzetten, zoals butyltape en liquidrubber. De werking van deze producten is in de praktijk getoetst en is bewezen effectief.

Geluidwering

Luchtlekken zorgen voor slechte geluidsisolatie. Hierdoor kan geluid van buiten – vooral de hogere tonen – makkelijk zijn weg vinden naar binnen. Door luchtlekken te dichten, verbetert u de geluidsisolatie aanzienlijk. Akar past in deze situaties een flexibel purschuim toe met een geluidsisolerend vermogen van maar liefst 65 decibel.

AKAR aan het werk

Akar heeft al voor veel projecten de luchtdichte afdichtingen verzorgd. Bekijk de referenties van deze projecten.

BENG

De introductie van Bijna Energieneutrale Gebouwen, afgekort BENG, als opvolger en vervanger van de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is een nieuwe stap naar energieneutrale nieuwbouw. Vanaf 1 januari 2021 gaan de BENG-eisen in. Alle nieuwbouw in Nederland moet dan voldoen aan alle BENG-richtlijnen. Luchtdicht bouwen draagt daar ook zijn steentje aan bij. Aan de hand van de volgende drie meetindicatoren kan de energieprestatie bij BENG worden bepaald:

  1. Energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak
  2. Primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 gebruiksoppervlak
  3. Aandeel hernieuwbare energie in procenten

Bij de EPC werd er alleen gekeken naar het energieverbruik.

Passief bouwen

Luchtdicht bouwen is onderdeel van passief bouwen. Een passief gebouw heeft een zeer laag energieverbruik door optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon. Daarnaast is hij extreem goed geïsoleerd en voorzien van drievoudig glas. Een passief gebouw is het beste uitgangspunt voor energie neutrale nieuwbouw.

Meer informatie over luchtdicht bouwen

Akar geeft u graag meer advies over luchtdicht bouwen. Neem contact op via 020 699 9360 of info@akar.nl. U kunt ook gratis een offerte aanvragen via het contactformulier.